Oleje są jednym z głównych składników mojej pielęgnacji ciała i włosów, jak również diety. Dziś trochę naukowo. O właściwościach poszczególnych olejów oraz wykorzystaniu ich napiszę w następnych postach.
Zastosowanie
olejów jest powszechnie znane od tysięcy lat. Te ciekłe substancje
pozyskiwane z roślin są pełne wielu cennych składników
odżywczych i witamin.
Nasza
skóra, włosy i paznokcie naturalnie jest otulona cienką, ochronną
warstwą lipidów. Jest ona codziennie naruszana przez przeróżne
detergenty, z którymi mamy styczność (płyny do kąpieli,
szampony, mydła, środki czystości, lakiery, odżywki, farby do
włosów etc.) Nieprawidłowa pielęgnacja ciała, zwłaszcza z dużą
ilością środków chemicznych może powodować wyjałowienie
warstwy lipidowej oraz flory bakteryjnej skóry.
W
wielu drogich kosmetykach dodawane są naturalne oleje roślinne,
które mają zbawienny wpływ na nasze ciało. Wiele osób nie jest
przekonana do używania czystych olei do pielęgnacji obawiając się
tak bardzo niechcianego efektu przetłuszczania (co najzabawniejsze
mówią to osoby, które mają często włosy przesuszone,
zniszczone, puszące się oraz przesuszoną cerę) Nic bardziej
mylnego! O ile wasze włosy i cera nie są skrajnie tłuste (tj.
włosy umyte rano po południu są już nieświeże – lecz z tym
można też sobie poradzić, niektóre oleje mają właściwości
regulujące produkcje sebum przez gruczoły skórne) śmiało polecam
eksperymenty z tymi substancjami.
Na
początek trochę nauki:
Oleje
można podzielić w dwojaki sposób:
- Wg szybkości schnięcia na: schnące, półschnące i nieschnące.
- Wg nasycenia kwasami tłuszczowymi: jednonienasycone, wielonienasycone i nasycone.
Obie
właściwości są ze sobą powiązane.
OLEJE
WIELONIENASYCONE – są olejami schnącymi, długość ich
przechowywania nie powinna przekraczać 4 miesięcy. Szybko jełczeją,
więc powinny być przechowywane w lodówce. Przeważa u nich
nasycenie kwasami Omega-6 i Omega-3*. Do tej grupy należą:
* ilość procentowa danych kwasów tłuszczowych świadczy o zawartości, im więcej, tym lepsze właściwości odżywcze.
- z orzechów włoskich (5-15% kwasów omega-3, 51-58% kwasów omega-6, 14-28% kwasów omega-9, 8-16% nasyconych kwasów tłuszczowych)
- lniany (+50% kwasów omega-3, 15% kwasów omega-6, 15% kwasów omega-9, niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych)
- sojowy (7-10% kwasów omega-3, 51% kwasów omega-6)
- z kukurydzy (55-65% kwasów omega-6, 29% kwasów omega-9)
- słonecznikowy (14-40% kwasów omega-9, 48-74% kwasów omega-6)
- z dzikiej róży (40% kwasów omega-6, 40% kwasów omega-3, 13% kwasów omega-9, 10% nasyconych kwasów tłuszczowych)
- z pestek dyni (17-39% kwasów omega-9, 18-62% kwasów omega-6)
- z czarnej porzeczki (15-20% kwasów omega-6, 12-14% kwasów omega-3)
- konopny (54% kwasów omega-6, 17% kwasów omega-3)
- z pestek winogron (70% kwasów omega-6, 15% kwasów omega-9)
- z kiełków pszenicy (52-60% kwasów omega-6, 25% kwasów omega-9)
- z nasion malin (56% kwasów omega-6, 35-40% kwasów omega-3)
- z nasion truskawki (38% kwasów omega-6, 35% kwasów omega-3, 15% kwasów omega-9)
- z nasion porzeczki (40-50% kwasów omega-6, 11-15% kwasów omega-3, 20% kwasów omega-9)
- z nasion jeżyny (50-60% kwasów omega-6, 15-20% kwasów omega-3, 15% kwasów omega-9)
- z żurawiny (36% kwasów omega-6, 30% kwasów omega-3, 24% kwasów omega-9)
- z krokosza barwerskiego (60-80% kwasów omega-6, 10-15% kwasów omega-3)
- z wiesiołka (70-80% kwasów omega-6 i 10-12% kwasów omega-3)
- z czarnuszki (58% kwasów omega-6 i 24% kwasów omega-9)
- z róży piżmowej (44% kwasów omega-6, 15% kwasów omega-9, 34% kwasów omega-3)
- z ogórecznika lekarskiego (38% kwasów omega-6)
- z amarantusa (48% kwasów omega-6, 27% kwasów omega-9)
- z maku (65% kwasów omega-6, 30% kwasów omega-9)
- z orzeszków piniowych (65% kwasów omega-6, 30% kwasów omega-9)
- z pachnotki (70% kwasów omega-3)
- z orzechów pistacjowych
- czaulmugra
OLEJE
JEDNONIENASYCONE – półschnące, okres przechowywania do 6
miesięcy. Z doświadczenia wiem że nie muszą stać w lodówce, ale
muszą mieć ograniczony dostęp promieni słonecznych. Przeważa u
nich nasycenie kwasami Omega-9. Do tej grupy należą:
- macadamia (57% kwasów omega-9,15% nasyconych kwasów tłuszczowych)
- oliwa z oliwek (60-75% kwasów omega-9, 14-18% kwasów omega-6, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych)
- z orzechów laskowych (78% kwasów omega-9, 14% kwasów omega-6)
- z orzechów arachidowych (13-45% kwasów omega-9, 36-72% kwasów omega-6
- ze słodkich migdałów (65-68% kwasów omega-9, 24-26% kwasów omega-6)
- arganowy (45-60% kwasów omega-9, 24-36% kwasów omega-6)
- ryżowy (38% kwasów omega-9, 34% kwasów omega-6)
- sezamowy (41-43% kwasów omega-9, 41-43% kwasów omega-6, 0,5% kwasów omega-3, 14% nasyconych kwasów tłuszczowych)
- z awokado (48-80% kwasów omega-9, 6-16% kwasów omega-6)
- z pestek moreli (58-74% kwasów omega-9, 20-34% kwasów omega-6)
- z pestek śliwki (70% kwasów omega-9, 21% kwasów omega-6)
- z miodli indyjskiej (48% kwasów omega-9, 17% kwasów omega-6, 34% kwasów tłuszczowych nasyconych)
- tamanu (49% kwasów omega-9, 12% kwasów omega-6, 27% nasyconych kwasów tłuszczowych)
- z nasion papaji (74% kwasów omega-9 i 16% kwasów tłuszczowych nasyconych)
- andiroba (46% kwasów omega-9 i 20% kwasów omega-6)
- z bawełny
OLEJE
NASYCONE – nieschnące, przechowywane do 8 miesięcy. Zawartość
głównie kwasów nasyconych. Oleje te niezbyt nadają się do
olejowania włosów u osób z włosami wysokoporowatymi, ponieważ
powodują puszenie. Osoby z włosami o niskiej porowatości mogą je
używać z powodzeniem. Świetnie sprawdzają się też w roli
balsamu do ciała lub kremu do twarzy,
Do
tej grupy należą:
- masło shea (karité)
- masło kakaowe
- masło z mango
- olej kokosowy
- olej palmowy
- olej palmowy z nasion
- masło ucuuba
- masło cupuacu
- masło muru muru
- masło bacuri
- masło tacuma
- masło kpangan
- masło phulwara
PONADTO:
- olej jojoba (wosk)
- olej rycynowy
- olej z pestek granatu
*
Informacje i zdjęcia wyszukałam w internecie m.in. na
zrobsobiekrem.pl, mazidla.com, olvita.pl, e-naturalnie.pl, macierz.org.pl oraz na blogach.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSprawdzone farby? Bez zastanowienia stawiam na www.cromadex.pl i nie żałuję. Polecam!
OdpowiedzUsuń